Hem Om oss Tjänster Produkter Länkar Viktiga dokument Lediga arbeten Kontakta oss



Security House 
Mångårig erfarenhet i bevakningsbranschen.

Allmänt om väktare
Stationär väktare
Butikskontrollant
Ordningsvakt
Vad har ordningsvakten för uppgifter och befogenheter?
På vilka platser får ordningen skötas av ordningsvakter?
Vilka krav ställs på en ordningsvakt?
Vilken utbildning har en ordningsvakt?
Vilka lagar styr ordningsvaktens uppgifter?
Vilka befogenheter har en väktare?
Vilken myndighet har tillsyn över väktare?
Får väktare utöva andra arbetsuppgifter än bevakning?
Vilka lagar och författningar styr väktare?
Får vanliga medborgare ingripa för att förhindra brott?

Allmänt om väktare
Som väktare kan du arbeta inom olika områden. Till exempel bevakar du industrier och kontorslokaler som ronderande väktare. Du kan även arbeta som butikskontrollant, ordningsvakt eller utföra värdetransporter.

En väktare kan även arbeta med andra serviceuppgifter som fastighetsskötsel och att kontrollera att parkeringsbestämmelserna följs.

Väktare är anställda på bevakningsbolag som säljer sina tjänster till företag, myndigheter och andra kunder. Det finns flera olika inriktningar på väktaruppdragen.

En väktare har ofta långa arbetspass och arbetar kvällar, nätter och helger. Det är vanligt att arbeta intensivt under en period för att sedan vara ledig en längre tid. Deltids- och behovsanställning förekommer.

Som väktare kan du utsättas för fara.
I arbetsuppgifterna kan det även ingå att rycka ut vid larm. Vanligtvis är det två väktare som i så fall åker tillsammans. Det finns också speciella utryckningsväktare som enbart rycker ut på larm.

Stationär väktare
Som stationär väktare arbetar man i en reception eller i entrén till ett stort företag, kontorsbyggnad, bank eller myndighet. Väktaren övervakar in- och utpasserande och ser till att inga obehöriga kommer in. Att ta emot besökare och visa dem till rätta ingår i arbetet. På en del arbetsplatser sköter väktaren företagets telefonväxel och vaktmästaruppgifter. En stationär väktare arbetar ofta med datoriserade övervakningssystem och TV-övervakningssystem.

Väktare får bara ingripa mot personer som tas på bar gärning med att begå brott som kan straffas med fängelse. Väktare är under tillsyn av länsstyrelsen

Arbetet är stillasittande och bedrivs mest dagtid. Det är viktigt att vara serviceinriktad och bra på att lösa problem. Man ska även kunna hantera konflikter.

Butikskontrollant
Butikskontrollanten arbetar civilklädd ute i butikerna och spanar efter snattare och tjuvar. Om en stöld begås är det butikskontrollantens uppgift att försöka gripa den skyldige. Man arbetar under butikernas öppettider.

En butikskontrollant ska vara lugn och stresstålig och ha god fysik.

Ordningsvakt
Ordningsvakter ronderar i exempelvis köpcentrum, mässor och sjukhus för att se till att ordningen upprätthålls.

Ordningsvakter får omhänderta personer som uppträder störande på allmän plats. Ordningsvakter är under tillsyn av polisen.

Ordningsvaktens arbete skiljer sig från väktarens. Bland annat har ordningsvakten större rätt att ingripa vid bråk. Som ordningsvakt har man ett speciellt förordnande från polismyndigheten. Uppgiften ställer stora krav på att lugnt och korrekt kunna hantera besvärliga situationer.

En blivande väktare ska
• vara minst 18 år gammal. För många typer av uppdrag krävs att man är 20 år.
• vara ostraffad. För att arbeta som väktare måste man ha ett personligt godkännande från länsstyrelsen.
• ha god fysik och god syn.
Körkort för personbil (B-behörighet) är oftast ett krav.

En blivande väktare får inte ha betalningsanmärkningar.

Före anställning går du genom lämplighetstester och drogtest.
.
Vad har ordningsvakten för uppgifter och befogenheter?

En ordningsvakts uppgift är att "medverka till att upprätthålla allmän ordning." Ordningsvakterna ska vara ett komplement till, aldrig som en ersättning för, polisen som har det primära ansvaret för att upprätthålla den allmänna ordningen.
Ordningsvakten har rätt att omhänderta berusade personer som på grund av sitt tillstånd ”inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör fara för sig själv eller för någon annan”.
Ordningsvakter har befogenhet att avvisa eller avlägsna en person som genom ”sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna”. Om det inte är tillräckligt får ordningsvakten tillfälligt omhänderta personen. Ordningsvakten får använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Under vissa förutsättningar får batong, handfängsel, tjänstehund och i yttersta fall skjutvapen användas.

På vilka platser får ordningen skötas av ordningsvakter?
Exempel på där ordningen får skötas av ordningsvakter:
• Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Platser som allmänheten har tillträde till eller där alkoholdrycker serveras till allmänheten med tillstånd enligt alkohollagen.
• Säkerhetskontroll i domstolar, där de bland annat har befogenhet att kroppsvisitera besökare.
En ordningsvakt får också sköta ordningen på vissa andra platser. "Om det finns ett särskilt behov och det är väsentlig betydelse från allmän synpunkt..."
Prövningen som ska göras är bland annat:
om det är särskilt stökigt på platsen,
om det finns behov av ordningsvaktens befogenheter eller polismans befogenheter eller
om det finns polisresurser att tillgå för att lösa problemet.

Vilka krav ställs på en ordningsvakt?
En ordningsvakt måste vara lämplig för uppdraget och i princip inte vara straffad tidigare. Polismyndigheten är skyldig att varje år kontrollera att ordningsvakten uppfyller kraven.
En ordningsvakt lyder under polismyndigheten i det län där tjänstgöringen sker. Han är skyldig att lyda polismans order. En ordningsvakt har också rapporteringsskyldighet gentemot Polisen och skyldighet att lämna rapport när han får kännedom om ett brott.
Om polismyndigheten upptäcker, vid de årliga registerkontrollerna eller på annat sätt, att en ordningsvakt har brutit mot kravet på laglydnad och lämplighet får myndigheten återkalla förordnandet. Kravet på laglydnad är högt. Brott i tjänsten leder därför oftast till att förordnandet återkallas.

Vilken utbildning har en ordningsvakt?
I Rikspolisstyrelsens föreskrifter står att grundutbildningen för ordningsvakter ska omfatta 76 timmar och inriktas i första hand på konflikthantering och de regler som styr ordningsvakters befogenheter. Utöver grundutbildningen ska en ordningsvakt genomgå en fortbildning var tredje år för att få behålla förordnandet. Utbildning av ordningsvakter får bedrivas av en polismyndighet eller, om det finns särskilda skäl, av någon som har fått tillstånd av Rikspolisstyrelsen.
Finns det regler för hur en ordningsmannen ska vara klädd?
I Rikspolisstyrelsens föreskrifter finns bestämmelser om vilken klädsel en ordningsvakt får bära. En ordningsvakt ska ha en sådan klädsel så att det klart framgår att personen tjänstgör som ordningsvakt utan att det uppstår risk för förväxling med en polis.

Vilka lagar styr ordningsvaktens uppgifter?
Ordningsvakternas verksamhet regleras i flera författningar. De viktigaste är Lag (1980:578) om ordningsvakter, Ordningsvaktsförordning (1980:589) och Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordningsvakter (FAP 692-1).

Vilka befogenheter har en väktare?
Väktare har inga särskilda befogenheter utöver vad andra medborgare har, det vill säga endast rätt att göra envarsgripanden. Däremot har väktare ett förstärkt tjänstemannaskydd enligt 17 kap. 5 § BrB.

Vilken myndighet har tillsyn över väktare?
Det krävs auktorisation från länsstyrelsen för att få utöva bevakningsuppgifter åt annan i syfte att förebygga skadegörelse, sabotage och annan brottslig verksamhet. Länsstyrelsen utövar tillsyn över auktoriserade bevakningsföretag. En auktorisation kan återkallas. Innan länsstyrelsen beslutar i ett auktorisationsärende ska yttrande inhämtas från Rikspolisstyrelsen. Om länsstyrelsen inte följer inriktningen i yttrandet kan Rikspolisstyrelsen överklaga länsstyrelsens beslut till länsrätten. Denna möjlighet har vid några tillfällen utnyttjats.

Får väktare utöva andra arbetsuppgifter än bevakning?
Det finns i princip inget hinder för bevakningsföretag att åta sig uppgifter som inte är bevakningstjänst. Bevakningsföretagets verksamhet får dock inte inkräkta på Polisens arbetsområde (Lagen om bevakningsföretag och i Rikspolisstyrelsens författningssamling, FAP 579-2). Marknadsföringen får inte heller utföras på ett sådant sätt att allmänheten får en felaktig uppfattning att företaget har övertagit en rent polisiär funktion eller att företagets verksamhet kan jämställas med polisverksamhet.

Vilka lagar och författningar styr väktare?
Lagen (1974:191) om bevakningsföretag, Förordningen (1989:149) om bevakningsföretag och Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om bevakningsföreskrifter (FAP 579:2).

Får vanliga medborgare ingripa för att förhindra brott?
En vanlig medborgare får ingripa för att förhindra ett brott med stöd av 24 kap 1 § andra stycket punkten 1 brottsbalken. Där står bland annat att "Rätt till nödvärn föreligger mot ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom".

Vi erbjuder trygghet, säkerhet, service till ett bra pris.
Kontakta oss gärna för mer info eller kostnadsfri rådgivning.


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 



. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .